Хронічний гастрит?

При складанні лікувального харчуванняпри такому захворюванні, як хронічний гастрит, потрібно знати, що різні продукти по-різному впливають на секреторну і моторну функції шлунку.

Що не можна вживати взагалі? Це міцний чай, кава, какао, алкогольні напої, наваристі м’ясні, рибні та грибні бульйони, жирні і смажені страви. Обмежуються фрукти з грубою шкіркою (наприклад, яблука) і деякі овочі (капуста, редька, редиска). Свіжий хліб і здобні булочки краще не їсти, бо вони посилюють бродіння.

Коли загострення немає, при хронічному гастриті з підвищеною секрецією можна їсти майже всі продукти, уникаючи лише ті, які були перераховані вище. Насправді подібне харчування не таке мізерне, як може здатися на перший погляд. Крім цього, воно корисно не тільки для вашого шлунку, але і для всього організму, тому що не перевантажує його і створює спокій для шлунково-кишкового тракту.

Дозволяється їсти нежирне м’ясо (телятину, м’ясо кролика, індички, курки) і рибу. З них ви можете приготувати котлети на пару, запіканки, тушковані блюда з додаванням невеликої кількості ріпчастої цибулі або негострих приправ. Це базилік, коріандр, зелений лук.

Хліб і хлібобулочні вироби краще їсти трохи підсушеними. При відсутності загострення можна їсти печені пиріжки та здобні пироги, нежирні тістечка, але тільки в невеликій кількості, щоб шлунок не перенапружувався.

Прекрасними лікувальними і живильними властивостями володіє вівсяна каша. Вона обволікає стінки шлунку, ніж захищає їх від дії соляної кислоти. Крім цього, вона дуже живильна. Ще можна їсти рисову або пшеничну каші. А ось горохову, перлову, ячну і споріднені їм каші доведеться виключити як занадто грубі. Дозволені в харчуванні різні молочні продукти зі зниженою жирністю. Можна їсти негострий сир, нежирний і некислий сир, які є найбагатшим джерелом білка; молоко, нежирну сметану і вершки. Дуже корисно при хронічних гастритах з підвищеною секрецією вживати в їжу різні каші на молоці та воді.

Для прикладу можна навести орієнтовне меню одноденного харчування при хронічному гастриті з підвищеною секрецією, яке використовується під час відсутності загострення.

Перший сніданок: паровий білковий омлет з 1-2 яєць, вівсяна молочна каша з вершковим маслом, неміцний чай.

Другий сніданок: печене яблуко з цукром.

Обід: молочний суп з рисом, парова котлета з телятини, картопляне пюре з маслом, фруктовий відвар.

Полудник: відвар шипшини (або фруктового киселю), сухарики з білого хліба.

Вечеря: нежирний і протертий сир, чай з молоком, шматочок сиру.

Перед сном: молоко з печивом.

Якщо ви страждаєте хронічним гастритом зі зниженою секрецією, то в період загострення вам слід харчуватися саме так, як було описано вище. Однак як тільки загострення стихає, основним завданням стає відновлення вироблення кислоти, так як цей процес порушений.

Їжа також максимально подрібнюється і подається 5-6 разів на добу. Обмежується груба рослинна клітковина (але помірну кількість овочів і фруктів дуже корисно). Зменшується кількість незбираного молока, так як воно пов’язує і без того малу кількість соляної кислоти. Також не слід вживати гострі приправи, чорний хліб, жирне і смажене м’ясо. Не можна вживати алкоголь, гриби, бобові, морозиво. Обмежують картоплю і страви з нього. Смажені страви допускаються, але готувати їх потрібно так, що не утворювалася груба кірка (тобто без панірування). Дозволяються супи на неміцних м’ясних і рибних бульйонах, овочевому відварі. Як приготувати такий бульйон? Для цього потрібно спочатку проварити м’ясо в невеликій кількості води. При цьому всі екстрактивні речовини вийдуть у відвар. Потім вода зливається, м’ясо промивається і знову заливається водою і вариться до готовності.

При зниженій кислотності рекомендуються кисломолочні продукти. Вони не тільки стимулюють виділення кислоти, але й нормалізують функцію кишківника, яка майже завжди порушується при хворобах шлунку.

Для кращого видалення всіх непотрібних речовин з бульйону його можна зливати кілька разів. Із закусок рекомендуються салати зі свіжих овочів, можна з відварною м’ясом або яйцем.

Ось вам варіант зразкового меню на один день при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю без загострення.

Сніданок: сирний пудинг, молочна вівсяна каша, неміцний кава з молоком.

Обід: курячий бульйон з галушками, смажені котлети з яловичини (без панірування), салат з моркви та буряка з рослинним маслом, яблучний сік.

Полудень: чай, сухарики або печиво.

Вечеря: смажений судак (без панірування), гречана каша, чай з молоком.

На ніч: стакан кефіру або йогурту.